Tips voor verkoopstyling

De praktijk van verkoopstyling voor huizen die te koop staan is in de loop van de afgelopen tien jaar tot ontwikkeling gekomen. Enkele ideeën hierover zijn in de loop der tijd veranderd, terwijl andere ongewijzigd zijn gebleven. Verkoopstyling of ‘homestaging’ zoals de Amerikanen het noemen, draagt bij aan een vlottere verkoop. Moet je hier altijd een professioneel voor in de arm nemen?

Misschien, maar hieronder vindt je een lijstje met DIY tips en het lijkt erop dat er toch een hoop ‘improvements’ zijn die je best zelf kunt doen:

Minder ‘troep’. Al heel lang wordt dit beschouwd als een van de meest essentiële aspecten van het voorbereiden van een huis op de verkoop. In dit stadium is het belangrijker dan ooit de minder noodzakelijke goederen op te ruimen, te verkopen, op te slaan, te doneren of weg te gooien.

Ruim ook op in je kasten. Het advies om dingen die niet noodzakelijk zijn weg te doen strekt zich uit tot aan je kasten. De extra ruimte om zaken op te bergen in plaats van het her en der verspreiden door het huis creëert orde en rust en doet de kamers groter overkomen dan ze in werkelijkheid zijn.

Een nieuwe verflaag. Dit geeft niet alleen een schone en frisse indruk, maar je huis ruikt ook als het ware ‘nieuw’ na het aanbrengen van een vers laagje verf!. Vele verkoopstylers zeggen dat dit het beste bestede geld is binnen een homestage project.

Behang. Nee, je hoeft niet direct je hele huis opnieuw te behangen, maar een mooi, vel gekleurd patroontje op een centrale muur plakken kan een heel fleurig en aantrekkelijk accent geven aan de woonkamer, keuken of slaapkamer.

Mooi behang woonkamer

Persoonlijke foto’s. Homestylers raden aan alle persoonlijke foto’s te verwijderen. Sommigen zeggen dat het aanvaardbaar is om een aantal foto’s te laten staan of hangen op voorwaarde dat dit aangename afbeeldingen zijn in mooie frames.

Vervang traditionele meubels. Door het huren of het aanschaffen van lichte, eigentijdse meubels in plaats van de meubelstukken die donker, zwaar, oud of onsierlijke overkomen. Zulke stukken kunnen een potentiële koper misschien afschrikken door een grimmige en ‘benauwde’ te indruk te maken.

Nieuwe handdoeken en beddengoed. Verse, zachte handdoeken en fris wit beddengoed zijn een goedkope manier om luxe te suggereren.

Vermijd home scents. Geuren die voor jou heerlijk zijn, kunnen voor anderen, bijvoorbeeld de potentiële kopers van jouw huis, juist afstotelijk zijn. Vermijd geparfumeerde kaarsen, geurende bloemen en het bakken of koken vlak voordat mensen het huis komen bezichtigen.