Oosterse Verlichting

Even ter informatie: dit artikel gaat niet over Oosterse verlichting, als in Oosterse lampen. Die zijn ook erg mooi, maar is wel iets totaal anders.

Verlichting is een staat die je kunt bereiken als je leeft volgens Oosterse levenswijzen. In het midden van deze levenswijzen staat vaak meditatie. Het wordt niet altijd meditatie genoemd, maar is vaak wel een versie daarvan. Oosterse meditatietechnieken is er op gericht een toestand van ‘no-mind’ te bereiken. In die toestand concentreer je je nergens meer op, het is een toestand van onvoorwaardelijke liefde of eenheid met God als je dat zo wilt noemen. En als je in die toestand van ‘no-mind’ bent dan kan verlichting je overkomen. Je hoeft er niets voor te doen, het overkomt je zomaar.  Bij verlichting vallen alle scheidingen weg, de scheidingen tussen jezelf en anderen, tussen jezelf en de wereld en de kosmos.  Veel meer kan ik er niet over zeggen want verlichting is eigenlijk niet goed te definiëren. Op het moment dat je gaat definiëren breng je weer scheidingen aan.

Al met al worden Oosterse leefwijzen steeds populairder in de Westerse wereld. Ik denk dat het komt omdat religie steeds minder belangrijk wordt, maar dat mensen wel iets zoeken waar ze in willen geloven, iets waar ze houvast aan hebben en steun uit putten. Oosterse leefwijzen geven dat alles zonder er per definitie een god aan te verbinden

Oosterse lampen

Meditatie, net als bidden, geeft een moment van focus en rust. In deze hectische tijden komen mensen daar vaak ook niet aan toe. Wanneer ga je nou even rustig zitten om wat tijd aan jezelf te spenderen? Het is niet gek dat Oosterse verlichting door sommige mensen als wazig wordt betiteld. Het is allemaal moeilijk te begrijpen en niet tastbaar.

Misschien had ik beter een artikelen over de Oosterse filigrain lamp kunnen schrijven, die verlichten ook, maar zijn in ieder geval tastbaar.